torsdag 29. mars 2012

Farget glass

Jeg har sett så mange fine bilder i det siste med krukker, vaser og flasker i brunt glass. Farget glass i det hele tatt har på nytt blitt å finne i hyller og på bord i interiørbutikker rundt omkring. Jeg husker så godt min ungdomstid da jeg fylte vinduskarmen på pikerommet med farget glass. I tro 90tallsånd var soveværelset malt dyp rødt. Gangen i huset var gul, trappeoppgangen var malt i både mintgrønn og bergunder. I stua kunne man betrakte en lysere gul og kjøkkenet var blått. Det var en annen interiørmote på den tiden, men det er nå en annen sak.


Glassene i vinduskarmen, noen med bobler, var i både grønt, blått, gult og rødt. Noen hadde til og med flere farger som tonet ut i hverandre. Akkompagnert av farget glassten som var strødd utover karmen kan dere tro det var litt av en jobb når den ukentlige støvtørkingen sto for tur.


Nå er det ofte slik at man følger gjerne trender enten man gjør det bevisst eller ei. Og selv om jeg aldri hadde trodd at jeg noen gang skulle gå på jakt etter farget glass igjen satte jeg meg altså på bussen for å komme meg til Granit her en dag. I ens ærend for å kjøpe denne fine medisinflasken i brunt glass. (Jeg kjøpte faktisk to.) Jeg er for glad i å sove om morgenen i helgene til at jeg kommer meg tidlig opp til loppemarkeder, og da er det veldig fint at man kan få tak i slike andre plasser også.


Jeg gleder meg så til imorgen, da kommer Kattekvinnen til Oslo og vi skal ha en supertrivelig bloggejenterlekerbest-lørdag.

Ha en herlig start på helgen!

Hylleblomsten

søndag 25. mars 2012

Fargekick

På vei hjem fra jobb igår fikk jeg øye på de. Bukett på bukett med herlige farger, nydelige blomster og frodige former. Jeg kunne ikke motstå, og ikke hadde jeg lyst til å motstå heller.


Hjertet mitt gjorde et hopp da disse ble pakket ut og plassert i den fine vasen fra Wik & Walsøe. Et skikkelig blikkfang rett og slett, og en etterlengtet dose av friske farger. Det er sikkert flere enn meg som kjenner til uttrykket "mye vil ha mer" og gjett hvem som skal rett på Plantasjen etterpå for å kjøpe mer blomster for å friske opp? Hihi. Hurra for søndagsåpen Plantasje rett i nærheten!Jeg gleder meg til å komme hjem med dagens fangst.

Ha en nydelig søndag!

Hylleblomsten

tirsdag 20. mars 2012

Følselser som faller i god jord

Det er mange gode følelser som dukker opp når våren kommer nærmere og nærmere. De sniker seg på etterhvert som sol og plussgrader tar fullstendig knekken på alt av snø. Følelser som blir enda sterkere når solbrillene må på fordi det gjør så uvant vondt når sterke stråler titter fram over hustak og gjennom bare trær. Og når energien kan måles i mengder dagslys er det rett og slett fantastisk å kjenne på de. De gode følelsene.


Følelser som glede, kjærlighet, lykke, varme fingre, ja jeg kunne nevnt i fleng, spirer gjennom meg slik en løkblomst spretter opp fra solvarm jord. En stor sekk med jord ble forøvrig med meg hjem forrige uke. Damen i blomsterbutikken fikk i siste liten sendt med meg en frøkatalog da det glapp ut av meg at jeg aldri har sådd noe i hele mitt liv. (Bortsett fra karse, sådd i bomull og lagt i klippet melkekartong, da jeg gikk på barneskolen.) Fra verandaen henger nemlig en kasse til blomster, og da snøen forsvant var det tydelig at det var på tide med ny jord.


Det har lenge vært på planen å skifte jord og endelig er kassa tømt. "Ting tar tid" er et kjent begrep for meg, så ny jord har ikke blitt fylt på enda. Men når det skjer skal den få bidra til forhåpentligvis fine blomster når jeg har fått sådd litt i den. Min fine svigermor var så snill og delte noen blomstertips og samtidig høstet jeg noen voksenpoeng bare ved å prate om å plante blomster. Hvis noen har tips til noe som ikke krever så mye så blir jeg veldig glad. Grønne fingre er et uttrykk som ikke eksisterer i det praktiske ordforrådet mitt desverre.


Siden gammel jord ikke gjør seg så godt på bilder ble det heller et glimt fra kjøkkenet, fra en annen vinkel enn vist tidligere. Fjøler fra Kremmerhuset og Illums, sammen med krittavle fra Kremmerhuset. Elsker den! Den praktiske boksen på toppen av hylla er også fra Illums og skjuler kaffekapsler. Jeg har blitt så glad i detaljer i tre, blir bare ikke lei av det.

Ha en herlig uke!

Hylleblomsten

torsdag 15. mars 2012

That old feeling

Mannen i huset har lenge ønsket seg en platespiller, og etter å ha snakket om det i en liten evighet kom han for litt siden hjem med et barnslig glimt i øyet og nettopp en platespiller. Hjemme hos oss hører vi mye på musikk og det var stor glede for Lærerns øreganger da platespillerens karakteristiske knitring kom ut av de store høytalerne. Volumet ble skrudd opp og vi tøyde kanskje grensene for hva som egentlig er akseptabelt når man har naboer i etasjen over. Siden vi bor i første etasje har vi ingen under heldigvis, så da slapp vi unna med bare halvparten så dårlig samvittighet.


Det er unektelig litt hyggelig å ta et steg tilbake i vår moderne verden innimellom og nyte gode stunder slik det ble gjort tidligere. Og selv om det er litt mer knoting med en platespiller er det virkelig verdt det når man vet hvilke toner som skal snurres rundt og rundt. Vakre melodier som gir meg lyst til å gå med pumps i stua (og jeg går aldri med hæler), ta på eyeliner og svinge seg rundt i smekre kjoler enda det er hverdag og klokka viser sent.

Jeg sto spent med lukkede øyne da denne fantastisk-fine-behagelige-herlige platen med Ella ble overrakt meg etter at Lærern hadde vært på platemesse i byen. En overraskelse jeg ble utrolig glad for. Slike små gleder i hverdagen betyr så mye for meg og blir husket i lang tid enda hvor dårlig hukommelse jeg ofte har, hihi. Selv om kjolene jeg ser for meg fortsatt henger pent på stativ i en heldig butikk et sted, drømmer jeg meg bort og nyter ettermiddagens dagslys og overskudd denne herlige torsdagen.

Håper dagen din har vært melodiøs og fin!

Hyllesblomsten

søndag 11. mars 2012

Et skritt videre

Det begynte like etter vi hadde flyttet inn. Plutselige rop, ivrige knips med fingrene og hjertestoppeklapp. Lærern hadde bitt seg merke i gjenklangen som uunngåelig får herje fritt i rom med beskjeden møblering og der man enda ikke har hengt opp noe på veggene. Dette ble høylytt konstantert flere ganger om dagen over det som faktisk kan kalles en periode. Til stor ergelse var det i tillegg en dyp knirk i parketten. Det ble rett og slett for mye lyd på en gang og løsningen som kom først var at vi (les: Lærern, helt alene) tok opp hele gulvet, festet det gamle gulvet bedre og la parketten på nytt.


Etter nesten to uker uten gulv, hvor hverdagen inneholdt litt over gjennomsnittet mye ufine ord, kunne Lærern og jeg sette oss ned i sofaen og nye roen igjen. Men gjenklangen hadde bare blitt midlertidig glemt og dette problemet vokste seg snart stort igjen. Med mye luft mellom møblene forsto vi at det kunne ta litt tid før ting ville falle på plass i det nye hjemmet vårt.


Det er litt usikkert akkurat når knipsingen og klappingen opphørte. Men etter at blant annet et større spisebord, en kjempefin slagbenk fylt med puter og en lengre tvbenk flyttet inn var ikke lyden lenger et tema. Det nyeste tilskuddet til møbleringen er denne hylla jeg viste en sniktitt av forrige helg. Oppbevaring er dessverre ikke stikkordet for denne leiligheten så hylleplass er sårt tiltrengt. Den fine lampa fra Kartell som jeg fikk av den snilleste mammaen til jul et år har endelig fått det motstykket den så lenge har hatt lyst på, og hylla er en fin kontrast til alt det hvite vi har ellers.


Etter noen måneder føles det som vi begynner å få et personlig preg på leiligheten. Det er fortsatt mye som gjenstår, men vi får smøre oss med tålmodighet og glede oss over nye ideer som lar seg gjennomføre.

Nyt en deilig søndag!

Hylleblomsten

torsdag 8. mars 2012

Glad!

I Hylleblomsthjertet er det mye glede om dagen. Og en stor del av grunnen til det er at det er flere og flere som titter innom. Jeg blir varm tvers igjennom av gode ord, og fine kommentarer betyr mer enn jeg hadde forestilt meg.Håper livet smiler til deg og at små gleder blir lagret i minnet og tatt godt vare på.

Hylleblomsten

mandag 5. mars 2012

Boller med krem

Å fylle en hel bok med "kan ikke du bake boller idag?" skulle nok ikke vært noe problem med Lærern i hus. Jeg tror jammen det er det beste han vet, og da fastelavn kom som den gjør hvert år var det vel et faktum at boller nådde nye høyder med ny oppskrift og krem pisket med marsipan. Selv om fastelaven er over syns jeg man bør kunne spise boller med krem ellers også jeg da. En video med en engasjert trønder og juks à la Espelid fristet på nett med en bolleoppskrift jeg ikke hadde testet ut tidligere.Ingrediensene til deigen er som følger:

100 g smør
575 g hvetemel, og eventuelt litt til
90 g sukker
0,5 ts bakepulver
0,25 ts salt
1 pk gjær for søte deiger, fersk eller tørr
3,5 dl melk

Dette er nok til egentlig et perfekt antall boller, men siden vi kun er to i denne heimen blir det ofte til at vi spiser alle selv og når vi i tillegg er utstyrt med en frustrerende liten fryser baker jeg kun halve.


Mel ble målt opp og romtemperert smør ble smuldret inn. Her i leiligheten finnes ingen kjøkkenmaskin, men alt fungerer like godt med hendene. Det kan være lurt å spare litt mel for å tilpasse deigen etterpå. Ha så i sukker, bakepulver, salt og tørrgjær hvis du bruker det. (Jeg bruker ferskgjær som smuldres opp og røres ut i lunken melk.) Tilsett så melken i en stråle mens deigen røres til, enten med tresleiv slik jeg gjør eller i kjøkkenmaskin på middels hastighet. Nå kan deigen eltes til den blir myk og glatt. Dekk til deigen og sett den på et lunt sted i ca 45 min, eller til deigen har hevet til dobbel størrelse.
Når det er gjort, og tålmodigheten er på grensen til å renne ut, strør du litt mel på bordet hvis du tror du trenger det og hvelver deigen over. Hvis du ønsker rosiner i så drysser du det over deigen og elter de inn før du deler deigen i ca 20 deler (10 hvis du har halv oppskrift). Rull til boller, sett de på stekebrett med kjøkkenhåndkle over og la de etterheve i 30 min på et lunt sted.

 
Hvis du ønsker så pensle bollene med egg (jeg pensler med vann både før og etter steking) og stek på 225 grader i ca 10 - 12 min. Er bollene brune på undersiden så er de ferdige. Avkjøl bollene på rist mens du pisker myk krem.


Her lages sjeldent krem til alle bollene så jeg pisker krem litt på slump, med litt sukker i og en deilig dæsj med revet marsipan. Hvis du er like glad i marsipan som meg så kjevle gjerne til en liten bit og legg over syltetøyet før du tar en stor spiseskje med krem og klapper bollen sammen.Klin umulig å spise selvfølgelig, men man finner måter å få det i seg på, hihi. Håper det er en oppskift som faller i smak. Den er en soleklar favoritt her hvertfall, og gleden er stor over at jeg nå kan slutte å lete etter de perfekte bollene.


Ha en flott start på ny uke, man kan vel kose seg med noe godt selv om helgen er over?

Hylleblomsten

lørdag 3. mars 2012

Sniktitt

Nok er nok sa kjerringa og dro til byen og kjøpte det hun trengte for å få bedre plass til alle tingene som kommer i hus.


Dere skjønner kanskje hva dette blir?

God lørdag til dere, her hentes drill og skruer fram! 

Hylleblomsten

fredag 2. mars 2012

Dilla på lykt

Jeg husker fortsatt den litt bitre, nesten litt triste følelsen da Lærern satte foten brutalt ned og bestemte med streng stemme at jeg var nødt til å kvitte meg med den ødelagte lykta som han mente kun var til bry. (Det kan hende han hadde litt rett, men jeg liker egentlig bare å huske at den var fin.) En sjarmerende indisk lykt til kronelys. Smal og høy og så fin. Glasset var muligens litt skadet og metallet litt ujevt (les: slått inn på den ene siden) slik at den ikke sto stødig og lyset inni bare rant. Dette var for 4 år siden.Som dere kanskje forstår så er jeg glad i lykter, gjerne indiske. Det er noe med måten lyset skinner gjennom slikt fint mønster i metallet og man drømmer seg bort til fremmede kulturer med varme kvelder, nye lukter og minnerike opplevelser. Desverre har jeg enda til gode å kjøpe med meg lykt fra en reise, jeg har aldri vært i land som produserer slike fininger.


Da er det veldig godt å ha Kremmerhuset som alltid har et rikt utvalg med akkurat slike lykter jeg liker. Gårdsdagens fangst som ruver høyest i karmen skinner om kapp med andre varianter og jeg gleder meg så til å ha denne på den lille verandaen vår når temperaturen tillater en frossenpinnj som meg til å oppholde meg ute i mer enn 15 min av gangen. 


Mens jeg beundrer det nye tilskuddet og lengter etter å begynne på uterommet gleder jeg meg også over at nå er det helg! Og jeg skal ha en litt kreativ helg, dere skal få en sniktitt imorgen.

Nå har jeg krøllet meg opp i sofaen med en god kopp te og har store planer om å bli her resten av kvelden. Håper du koser deg like mye som meg.

Hylleblomsten